Houtworm bestrijden

Stel, u bent de bezitter van een prachtig huis, maar ik vertel u dat er zich een klein beestje in uw huis bevindt dat uw houten balken en meubels langzaam opeet. Grote kans dat u dan direct aan de houtworm denkt, en ook aan houtworm bestrijden. Ongedierte kan op veel verschillende manieren uw woonplezier vergallen. Deze worm of boktor zijn er daar twee van, en veroorzaken op een geheel andere wijze vernieling in het huis in vergelijking met muizen, ratten of vliegen. Houtworm bestrijden is dan ook belangrijk om de opmars van deze beestjes te stoppen. Als u dit niet doet kan dit verregaande gevolgen hebben voor uw woning en de bewoners van het huis. Dit geldt uiteraard niet alleen voor panden met woonbestemming. Ook bij bedrijfspanden, boerderijen en opslagruimtes kan dit ongedierte voorkomen en is er net zoveel spoed geboden hier een oplossing voor te zoeken. Dit hoeft niet duur te zijn. Meestal is er bij u in de buurt wel een vakman beschikbaar die tegen betaling de beestjes kan verwijderen.

Wat er gebeurt als u niet kiest voor houtworm bestrijden

Denkt u dat u het wel op zijn beloop kan laten als u de eerste gaatjes in uw meubelen of dakspanten ziet verschijnen? ‘Met zo’n vaart zal het wel niet lopen?’ Ik raad u ten zeerste af er zo laks mee om te gaan. In het ergste geval wordt de houten constructie, indien die aanwezig is in uw huis en een constructieve functie heeft, ernstig verzwakt. Dat kan leiden tot een algehele verzwakking van het huis met alle (instortings-)gevaren van dien. Daarnaast heeft dit diertje het al snel voorzien op kostbare, oude meubels. Er bestaan uitstekende behandelingen hiertegen. Hiervoor kunt u het beste een professional inhuren. Niet alleen om houtworm te bestrijden, maar ook om te onderzoeken waar het beestje zich allemaal bevindt. Anders loopt u de kans dat u zelf het houtworm bestrijden op u neemt maar niet alle plekken vindt waar de wormen zich bevinden. Dan is het probleem niet verholpen en wordt het mogelijk met de tijd alleen maar groter en groter. 

Uw huis laten onderzoeken

Als u het vermoeden hebt dat het nodig is houtworm te bestrijden in uw woning kunt u uw huis laten onderzoeken op de aanwezigheid van de worm. Bestrijden is dan de tweede stap, waarna eventuele herhaling nog nodig kan zijn. Bij ernstige aantasting is het aan te raden ook de constructie te laden onderzoeken door een bouwkundige. Meestal komt het echter niet zo ver. Als u vermoedt dat er houtworm zit in uw meubelen of andere houten delen van uw huis, controleer dan de volgende zaken:

  • Zit het ook in een van de andere meubelen?
  • Zit het in uw haardhout?
  • Zit het in kozijnen of vloeren?
  • Zijn er nog meer houten onderdelen die mogelijk gecontroleerd moeten worden?
  • Beestjeskwijt

Als u op een van deze vragen ‘ja’ moet antwoorden is het raadzaam iemand in te schakelen voor het houtworm bestrijden. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld online zoeken op ‘houtworm bestrijden’. U komt dan niet alleen diverse bedrijven tegen die gespecialiseerd zijn in deze ongedierte bestrijden, maar ook tips om het beestje zelf te verwijderen of te voorkomen dat u er last van krijgt. Menig woningeigenaar heeft al last gehad van deze worm of boktor. Online vindt u veel voorbeelden van aangetaste houten meubelen. Twijfelt u of u met deze vorm van ongedierte te maken hebt en of u moet kiezen voor houtworm bestrijden? Trek het dan op deze manier na of bel voor de zekerheid een vakman.